Luna uit Bussum mailt: “Graag hoor ik jullie advies over mijn voortuin. Ik houd van ruig, casual en jungle, en vooral van planten, struiken en bomen die zichzelf lekker kunnen onderhouden en minimale sturing nodig hebben. Survival of the fittest, zeg maar. Niet vanuit luiheid maar vanuit leefstijl. Niet te gecultiveerd, maar organisch. Het is nu alleen een beetje te vol gegroeid en ik kan er niet veel.

Ik ben dol op frummelige groeisels als klimhortensia, vlinderstruiken en hibiscus. De heg tussen mijn tuin en de betegelde tuin van de buren is niet fraai, maar ik heb toch liever geen uitzicht op die vreselijke tegeltuin. Het zou wel handig zijn om bij de ramen te kunnen komen om die eindelijk eens te lappen, en bijvoorbeeld een bankje onder het keukenraam zou niet misstaan.”

De voortuinjungle van Luna.

Onze tips voor meer avontuur in deze tuin:

  • Natuurgevoel: wat een mooie jungle is het! Maar er is meer licht en lucht nodig, dus wij adviseren struiken nu in de herfst wat terug te snoeien, vooral die aan het pad staan. Je kunt de conifeer iets terug knippen, maar laat deze groene muur lekker staan. Haal de niet-fitte planten en dode struiken weg. Haal tegels weg, plant er bosplanten als varens, dovenetel en bosaardbei. Dit zijn soorten die het goed doen in een bosomgeving. Bovendien is de bosaardbei eetbaar.
  • Dierenleven: in de groenblijvende hagen vinden dieren rust en beschutting, hang nog een vogelhuisje op, zet een waterschaal neer voor vogels en vlinders, plant voor de insecten bloeiende planten als klokjesbloem, vingerhoedskruid of maagdenpalm. De pot past niet echt in deze tuin, die zou je weg kunnen halen. Snoeiafval kun je in een hoekje van je tuin leggen, hierin schuilen egels en allerlei andere dieren.
  • Spannender ontwerp: je wilt door de tuin heen kunnen kijken en lopen. Haal tegels weg (kun je evt. opstapelen voor een zitplaats) en houd alleen stapstenen over, en/of strooi houtsnippers of perzikstenen waar je wilt lopen of zitten. Zo krijg je nog meer een bossfeer.
  • Vakantiegevoel: zet een lekkere stoel neer, of maak een stevige pergolaconstructie van rondhout en hang daar een hangstoel of hangmat in. Hang voor de sfeer een windgong op, of plaats een mooi beeld.
  • Extra tip voor deze tuin: voor extra beleving kun je een waterelement neerzetten met stromend water, dat je aanzet als je er bent. Laat verder de planten hun natuurlijke gang gaan en snoei ze alleen als ze verwilderen of de boel te dicht begroeien. Het zicht op het openbaar groen is fijn, zorg wel dat je de geparkeerde auto op straat niet meer ziet.

TIP

Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek, met daarin ook een stappenplan voor je eigen aanpak.

4 Comments

  1. Pingback: De Saaie Tuin: grind en grote tegels bij Ankie - Breng leven in je tuin!

  2. Pingback: De Saaie Tuin: de Vlaamse steenwoestijn van Emmy - Breng leven in je tuin!

  3. Pingback: De Saaie Tuin: de bruine, kale tuin van Maaike - Breng leven in je tuin!

  4. Pingback: De Saaie Tuin: de vraagteken-tuin van Laura - Avontuurlijk Tuinieren: leven in je tuin!

Comments are closed.