“Onze tuin ligt in een woonwijk op het noorden. De bodem bestaat uit veengrond”, zegt Martijn. “Ik zou graag gazon willen, maar ben bang dat het dan meer mos wordt dan gras. Er komt een konijnenren voor mijn zoontje en wij zouden het leuk vinden om een kruiden- en moestuin aan te leggen. Ik heb al een hoek voor Aquaponics, een speciaal kweeksysteem met aquariumvissen die voor de bemesting van de planten erboven zorgen.”

Onze tips voor een eetbare tuin:

  1. Natuurgevoel
    • Voor een meer natuurlijk gevoel, vervang het zeer prominent zichtbare kunststof golfplaatdak voor een aantrekkelijker muurkasje.
    • Een gazon is in deze kleine tuin bewerkelijk, qua wekelijks maaien. Je kunt in plaats daarvan een mos- en sedumstrookje aanleggen, aan de kant van de conifeer. Ook op je konijnenhok (zie verderop) kun je een groendak met kruiden aanleggen.
  2. Oogsten
    • Door de conifeer te vervangen door eetbare planten kun je daar een voedselbosje maken. Plant er twee fruitbomen, bijvoorbeeld een mispel of appelboom en leid ze opzij, zodat ze niet te groot worden. Zet er een honingbesstruik bij of een theehortensia om zelf thee te maken. Bedek de bodem met een vossebes.
    • Zet voor je druif wat eenjarige moestuinplanten, een courgette, pompoen en twee aardbeisoorten, voor langere oogst. Eventueel kun je dat in een moestuinbak doen. Of in een oude autoband (zie plaatje)
    • Hang onder je schuurraam een plantenbak voor Oost-Indische kers of munt.
  3. Spannender ontwerp
    • Verberg de kliko’s met een hekje of klimgaas met een groene klimmer. Start een bokashi-emmer binnen voor je keukenafval, daarmee geef je de bodem ook weer voeding.
    • Snoei en bind de roos wat meer rond de boog. Bemest deze af en toe met wat organische mest.
  4. Dierenleven
    Met een hoog konijnenhok (met bijvoorbeeld bovenin een opbergkastje voor potten en tuinmaterialen) kun je de kliko’s uit het zicht houden. Een konijn is een perfecte groenverwerker, dus voer hem je onkruid en je groenterestjes. Scheelt weer afval.
  5. Vakantiegevoel
    De vlonder zou je een meter kunnen verlengen voor iets meer bewegingsruimte. Je kunt ook de vlonder helemaal weghalen (en de latten voor een moestuinbak hergebruiken) en vervangen door de tegels uit de rest van de tuin. Rondom je terras hou je wat ruimte vrij voor beplanting.
  6. Extra tip voor deze tuin
    Hergebruik de grote potten voor een bessenstruik als de BerryBux of een Gele framboos.
  7. Nog 1 idee
    Schilder alle houten onderdelen en je poortdeur in eenzelfde tint, bijvoorbeeld ossenbloedrood (past bij je roos) of antraciet. Dat zorgt voor meer eenheid. 

Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek.

3 Comments

  1. Pingback: De Saaie Tuin: de bruine, kale tuin van Maaike - Breng leven in je tuin!

  2. Pingback: De Saaie Tuin: grind en grote tegels bij Ankie - Breng leven in je tuin!

  3. Pingback: De Saaie Tuin: de Vlaamse steenwoestijn van Emmy - Breng leven in je tuin!

Comments are closed.