Emmy heeft een tuin in België, die ook zo in Nederland had kunnen zijn. “Ik wil graag een gezellige tuin, met fruit. We hebben al boompjes. Verder moet de tuin gechikt zijn voor ons kindje van 4 en ons hondje. Daarnaast willen we graag een bbq en een hangmat.” 

Oooh, dit is echt een tuin om aan te pakken, vinden wij. Is het eigenlijk wel een ’tuin’? Het is meer een steenwoestijn… (neem ons niet kwalijk Emmy, wij kijken als tuinavonturiers ;-). Onze handen jeuken. Deze tuin is net aangelegd en ziet er ‘keurig’ uit. Hij lijkt onderhoudsvrij, maar toch zul je zien dat er in de loop der tijd toch ‘ongewenst’ groen in en op zal gaan groeien, te beginnen aan en tussen de randen. En bovendien is er ongelooflijk weinig te beleven. Er mag meer avontuur in van ons. 

Om dat onderhoudsvrije te behouden, maar toch wat meer van de door Emmy gewenste gezelligheid te krijgen, hebben wij de volgende plantentips:

Onderhoudsvrije plantentips voor Emmy

• In het gedeelte met grindsteentjes: hier kun je aan de randen planten neerzetten die aardig gedijen in steentjes en geen onderhoud nodig hebben en ongewenst onkruid weghouden zoals: Fijnstraal (Erigeron karvinskianus), wolfsmelk (Euphorbia characia), cyclaam (Cyclamen hederifolium) en plant aan de randen wat bollen in het najaar (oktober-december) naar je eigen smaak, voor wat voorjaarskleur. Bijvoorbeeld krokus, narcis, tulp, sierui, scilla. Ook leuk: een mooie fluweelhortensia in de halfschaduw.
• Zet mooie fruitbomen en druiven langs de muur op het westen, die muur warmt lekker op en fungeert als een soort microklimaatje voor fruit. Plant daarbij fijne vaste planten als de roze ooievaarsbek (Geranium Anne Thomson), kerstroos (Helleborus orientalis) rode bladplant, purperklokje (Heuchera ‘Mocha’) of een witte patioroos (Rosa Schneewittchen). Vind je de muren kaal, plaats er dan wilgen- of hazelaarschermen voor, dat oogt al een stuk natuurlijker en geeft geen extra werk.
• De boompjes staan nu in bakken, maar wij zouden adviseren deze ergens in de volle grond te zetten, zodat ze goed kunnen wortelen. Geef ze de ruimte. Plant rondom de bomen leuke, onderhoudsvrije bodembedekkers planten zoals dovenetel of kruiptijm
• In de bakken kun je vervolgens heide zetten, kies voor zowel zomerbloeiende als winterbloeiende, dan heb je vaker bloei. Is onderhoudsvrij. Ook kun je er een rozemarijn in planten: een wintergroen kruid.

Nog wat tips voor meer fun en beleving:

Zet een hangmatstandaard in je tuin of bevestig haken in je muren om daartussen de hangmat op te hangen. Overweeg een pergola om daaraan een schommel aan te hangen. Deze kun je ook weer laten beklimmen met een klimroos of druif.

Een speelhut van wilgentakken is ook altijd grappig. Haal een deel grind weg, zaai er gras in en zet een paar wilgentakken als een ‘wigwam’ of koepeltje in de grond. Vlecht daar nog meer wilgentakken er door heen. Het is eerst een geraamte, maar op den duur zal het een fijne groene verstopplek worden voor kind en hond.

TIP Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek, met daarin ook een stappenplan voor je eigen aanpak.