Excuses aan de eigenaren, maar deze tuin lijkt een beetje op een ‘rommelhok’. Het is vooral een praktische gebruiksruimte, maar er wordt niet volop van genoten. Er staat een houtschuurtje, er staan kliko’s, er is zelfs een motor in geparkeerd. Op de bodem liggen tegels en er staan wat planten in een hoekje. Bewoonster Li-Janne: “En ik hou juist van het buitenleven, van rondtrekken met de caravan, en van in een natuurven zwemmen. Toch is dat is aan mijn tuin niet te zien. Hoe breng ik hier meer sfeer en vakantiegevoel in?”

Onze tips voor een tuin met meer vakantiesfeer:

rommeltuin

Natuurgevoel

 • Je hebt enorm veel tegels, maar gelukkig wel veel heerlijk weelderig groen om je heen door de hagen. Knip die hortensia in maart terug tot 30 centimeter, hij oogt nu futloos. Geef hem ook eens water in drogere tijden.

Oogsten

 • Laat je houthok begroeien met bijvoorbeeld een druif.
 • Plant een kleine fruitboom of vijg tegen een wand of juist in het midden, voor meer natuurlijke schaduw.

Dierenleven

 • In de groene wanden kunnen vogels nestelen, dus dat is al in orde in deze tuin.
 • De fruitboom die we je al aanraadden, geeft ook bloesem en daarna vruchten en trekt insecten naar je tuin. En dus ook vogels.

Spannender ontwerp

 • Haal aan de zijkanten verschillende tegels uit de tuin, in een bepaald ritme, dan eens eentje weg, dan eens twee of drie. Zet op de vrijgekomen grond siergrassen en een doorbloeiende plant (Pennisetum Hameln en Perovskia Blue Spire).
 • Zaai eens wat eenjarigen als zinnia’s en zonnebloemen voor een vrolijk zomers effect. De zonnebloemzaden kun je in de winter aan de vogels voeren door ze op een (tijdelijk) voedertafeltje te leggen, voor je raam, zo kun je een dagelijkse ‘vogelsoap’ volgen.

Vakantiegevoel

 • Bij je eettafel kun je één zo’n grote tegel eruit halen en daarin kruiden als munt en citroenmelisse planten voor je verse thee.
 • Hang een schaduwdoek op, alsof je op de camping bent.
 • Bij je schuurtje: zaai gras in en zet daar je luie klapstoelen op, dan zit je lekker koel met je voetjes in het groen.

Extra tip

De motor en de kliko’s staan je nu in de weg, omdat ze ‘maar ergens staan’. Geef ze een plaats achter een muurtje voor je houtopslag, dwars op de klimop. Maak over de breedte van de tuin en over je terras een pergola en laat deze beklimmen met een schijnaugurk (Akebia quinata) met nog een leuke klimroos en/of blauwe regen. Hang bovenin nog een vogelhuisje.

Nog 1 gek idee

Nog meer vakantiegevoel? Plaats een picknicktafel. Dat oogt meteen ‘outdoor’ en je gaat er veel sneller even aan zitten, het hele jaar door.

TIP

Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek, met daarin ook een stappenplan voor je eigen aanpak.

3 Comments

 1. Pingback: De Saaie Tuin: grind en grote tegels bij Ankie - Breng leven in je tuin!

 2. Pingback: De Saaie Tuin: de Vlaamse steenwoestijn van Emmy - Breng leven in je tuin!

 3. Pingback: De Saaie Tuin: de bruine, kale tuin van Maaike - Breng leven in je tuin!

Comments are closed.