“We hebben een zeer saaie tuin. Die hebben we zo bij ons huis ‘gekregen’, maar hij is echt te saai naar onze smaak. Ikzelf mis heel erg het groen. Wij willen een kindvriendelijke tuin waar onze twee zoons van 2 en 4 lekker kunnen spelen. En een tuin die redelijk onderhoudsvriendelijk is. Wij worden verder blij van eetbare dingen in de tuin, zeker kruiden en liefst ook iets van fruitbomen. Verder moet er een plek zijn om buiten te eten en lekker te zitten”, aldus Maaike.

Maaike’s tuin met grijze tegels en veel kale houten schutting.

In deze tuin is een ding duidelijk: te veel tegels en te veel kaal hek.

Als avontuurlijke tuinier zouden wij het volgende adviseren, hoeft niet allemaal in 1 keer, begin gewoon eens met wat je het eerste aanspreekt:

  • Er staan wel leiboompjes achterin, die zijn leuk. Maak er een mooie groene border, van zeker 1,5 meter diep. Combineer die met heesters, kruiden en bodembedekkers. Bijvoorbeeld blauwe bessen en aalbessen, duizendblad, vrouwenmantel en kaasjeskruid, bodembedekkers als aardbeien endovenetel. Ook leuk: in het najaar her en der wat bollen poten voor krokus, narcis, blauw druifje of tulp in het voorjaar.
  • Maak rond het huisje een echt spannende groene plek, die later ook als kids-speelplek of ‘schuilhoek’ dienst kan doen, ook als je het huisje weghaalt t.z.t. Dit kun je doen door er een heesterhaag omheen te planten, zoals een mix van liguster, ribes en rode kornoelje. Dan krijg je een fleurige haag, leuk voor de kinderen en fijn voor tuinvogels. Kun je altijd met wat snoei in toom houden.
  • Haal er tegels uit op plekken waar je niet loopt en zet daar biologischekruiden in zoals citroenverbena en munt (voor thee) en rozemarijn (voor je aardappeltjes in de oven), oregano (voor pizza en pastasaus).
  • Maak je wanden groen, of plaats een pergola met gaaspanelen. Laat hier klimplanten groeien: druiven tegen de zonnige kant, maar ook een geurige klimroos is leuk. Of een blauweregen of bosrank voor fijne schaduw op je terras.
  • Eetbare tuin: kies ook eens voor eetbare vaste planten zoals frambozen, Japansewijnbes of jostabes. Zet deze ook tegen de zonnige wand. Qua fruitbomen kun je denken aan een laagstam appel- of perenboompje.
  • Verder: experimenteer eens met een moestuintje: haal een vierkante meter tegels eruit, stort er een goede biologische tuinaarde en compostaarde in en zaai daar met de kinderen cherrytomaatjes, wortel en courgette (kun je in april al binnen voorzaaien op de vensterbank). En ter plekke kun je radijsjes en pluksla zaaien. Dan leren je kids ook hoe het allemaal groeit. Dat zijn leuke groentes om mee te beginnen. Als je de smaak te pakken hebt, kun je altijd nogkijken of je er meer tegels uithaalt. Van je tegels kun je ook een verhoogde bak stapelen, het voordeel is dat die eerder warm is in het voorjaar. Zaai er ook eetbare bloemen (ook leuk in een vaasje en bloeien hele lang door) zoals goudsbloem, Oost-Indische kers of pioenroos.
  • Diervriendelijke tip: zet een voederhuisje/tafel neer en kijk wat er in de winter op afkomt. Hang bij je bomen een vogelnestkast op.
  • We zien een grappig etagère-rek staan: zet die in het zicht vanuit het huis en maak daar een vrolijk seizoensrek van: in het voorjaar potten met bollen, in dezomer leuke zomerbloeiers in zoals geurige geraniums en petunia’s en kruiden enin het najaar bolchrysanten. Geef goed water in droge tijden.

TIP Meer saaie tuinen en hun oplossingen behandelen wij in ons boek, met daarin ook een stappenplan voor je eigen aanpak.

One Comment

  1. Pingback: De Saaie Tuin: grind en grote tegels bij Ankie - Breng leven in je tuin!

Comments are closed.