Ga je nieuwe planten in je tuin zetten? Of doen je planten het niet zo goed? Kijk dan eerst eens naar de bodem. Want een bodem die gezond is, zorgt voor goede en gezonde voeding voor je planten. Wat ze sterker maakt. Maar hoe krijg je zo’n superbodem met superplanten? Met compostwormen en micro-organismen. Nienke legt uit wat die voor je tuin kunnen betekenen.

Bij de nieuw ontworpen tuinen, of tuinen die een renovatie nodig hebben, besteed ik veel aandacht aan de bodem. Door in de loop der jaren van alles uit te proberen, heb ik ontdekt wat het beste werkt. Dat zijn compostwormen en actieve micro-organismen.

Een gezond bodemleven kent een uitgebalanceerde kringloop tussen planten, plantwortels, eencellige micro-organismen, schimmels, insecten, regenwormen en andere bodemdieren, plus rulle zwarte grond. Wist je dat in 1 gram van dit soort gezonde aarde wel 2,6 miljoen organismen leven? Duizelingwekkende aantallen.

Stap 1: wormencompost

Deze week was ik een nieuwe tuin aan het aanplanten. Mijn klant was wat huiverig voor mijn aanpak. Het betreft een oudere man, nog van de oude stempel zou je kunnen zeggen. Ik stelde hem voor om wormencompost door het oppervlakte van de bodem te werken. Dat is de beste compost die er is, want er zitten veel uitwerpselen (mest) van wormen in. Dat maakt het goed opneembaar door planten. Ook zitten er echt levende wormen in, die lucht en nog meer voeding in je bodem brengen.

Stap 2: micro-organismen

Nadat we de planten erin hebben gezet, hebben we de grond rond de planten begoten met water waarin micro-organismen zijn opgelost. Die gaan zich vermenigvuldigen en zo dien je direct goede bacteriën en schimmels toe aan je bodem. De nieuwe planten krijgen daarmee voeding, om gezonde wortels te ontwikkelen en goed te groeien en bloeien.

“Maar krijg ik dan niet veel onkruid in mijn tuin”, vroeg mijn klant zich af. Ik stelde hem gerust: mijn ervaring is als je het bodemleven ‘aan het werk zet’, dan groeien de planten, voordat ‘onkruid’ grip heeft gekregen. In tuinen met ‘probleemonkruiden’ (extreme woekeraars als zevenblad, heermoes) heb ik zelfs anders ervaren. Door de voeding met micro-organismen, compost én een diversiteit aan vaste planten, kwam daar bijna geen ongewenst kruid meer op.

En dan: wachten en kijken

Ik houd de tuin met mijn klant de komende tijd in de gaten, hij woont vlakbij. Mijn ervaring zegt mij dat het goed komt. Hij vindt het eigenlijk te mooi klinken om waar te zijn, maar… geeft mij toch het voordeel van de twijfel. Vaak hebben mensen angst voor nieuwe manieren van werken. En er is meer onderzoek gedaan naar het heelal, dan naar de grond onder onze voeten. Maar dat verandert langzaamaan.

Heb jij ook zo’n droge, arme zandbodem, of een te verdichte dikke kleibodem? Dan is dit zeker ook iets voor jouw tuin. Maar ook in een andere tuin kunnen deze twee stappen je helpen.

Hoe kom je aan deze producten? Vraag je lokale biokweker om advies om zoek online op ‘EM kopen’ of ‘bio kultura’ (vermijd te allen tijde kunstmatige mest, de NPK meststoffen)

Tuinavonturier Nienke